Rynek agencji celnych w Polsce w latach 2003-2008 na podstawie agencji celnej JAS FBG S.A. - Korecka, Lidia (My University, 2009)
Praca licencjacka zawiera cztery rozdziały. W rozdziale pierwszym omówiono historię cła i agencji celnych. Szczegółowo opisano rozwój i historię celnictwa, prawodawstwa celnego, powstanie pierwszych urzędów celnych, historię powstania i rozwoju agencji celnych od czasów starożytnych aż do współczesności. Omówiono prawodawstwo Polskie i międzynarodowe dotyczące wymiany handlowej z zagranicą. Rozdział drugi to omówienie zagadnień dotyczących zarządzania nowoczesną agencją celną. W rozdziale tym przeprowadzono analizę wewnętrznego i zewnętrznego otoczenia agencji celnej, scharakteryzowano istotę nowoczesnej organizacji, omówiono klimat organizacyjny i jego rolę w zarządzaniu organizacją, a także opisano zasady zarządzania zasobami ludzkimi i funkcje jakie pełni manager w nowoczesnej organizacji. W rozdziale trzecim dokonano analizy rynku usług agencji celnych w Polsce. Opisano przemiany jakie dokonały się na rynku po wstąpieniu Polski do UE. Omówiono w tym rozdziale rolę agencji celnej jako nowoczesnego centrum logistycznego. Opisano również krajowe i międzynarodowe organizacje skupiające agencje celne i firmy z branży transportowo-logistycznej. Rozdział czwarty to szczegółowe omówienie działalności nowoczesnej agencji celnej na podstawie grupy kapitałowej JAS FBG S.A. Opisano historię powstania firmy. Misję i działalność grupy kapitałowej JAS FBG S.A. Omówiono strukturę organizacyjną, a także główne kierunki rozwoju firmy.
JAS FBG SA customs agency as a classic example of customs agency market in Poland in 2003-2008
Keywords: zarządzanie; agencje celne; Polska; system celny