Problematyka wyceny wartości firmy na przykładzie spółki "Krynica Zdrój" - Osiecka - Krynicka Sylwia (My University, 2004)
Celem niniejszej pracy było zweryfikowanie teorii wartości i wyceny firmy. W oparciu o nią w zadowalający sposób określono czynniki kształtujące cenę i wartość badanego przedsiębiorstwa, działającego w warunkach wolnego rynku. Kolejnym zadaniem był dobór odpowiednich metod wyceny wartości podmiotu badawczego, czyli spółki „Krynica Zdrój”. Ostatecznym celem pracy jest wskazanie czynników wpływających na wartość firmy, a tym samym wskazanie dróg i sposobów podniesienia efektywności jej działalności.
Keywords: gospodarka rynkowa; wartość przedsiębiorstwa; wycena przedsiębiorstwa; spółka "Krynica Zdrój"; system zarządzania firmą