Wynagrodzenie jako składnik systemu motywacyjnego pracowników na przykładzie firmy Fakro - Zaryczny, Anna (My University, 2013)
Motywowanie poprzez system wynagrodzeń stanowi siłę motoryczną ludzkich zachowań i działań w przedsiębiorstwie. Jest niezbędnym i jednym z najważniejszych czynników determinującym wzrost efektywności i zaangażowania w pracę. Dobry i zmotywowany pracownik to fundament każdej firmy i klucz do jej sukcesu. Celem pracy jest zbadanie czy wynagrodzenie, jako składnik systemu motywacyjnego pracowników firmy FAKRO stanowi bodziec do wzrostu efektywności i zadowolenia pracowników, a tym samym do rozwoju przedsiębiorstwa. Praca wyjaśnia, czym jest wynagrodzenie oraz jakie są jego rodzaje. Przedstawia także różne aspekty dotyczące wynagrodzenia i jego roli w motywowaniu pracowników, stanowiąc podstawę potrzebną do analizy wynagrodzeń w firmie FAKRO. W badaniach opartych na ankiecie, skierowanej do pracowników firmy FAKRO zatrudnionych w różnych komórkach organizacyjnych sprawdzono świadomość pracowników dotyczącą istoty motywacji poprzez wynagrodzenia. Stwierdzono, iż firma angażuje się w tworzenie systemu motywacyjnego, który obejmuje różnorodne działania związane z umożliwieniem pracownikom wzajemnej i indywidualnej motywacji do efektywniejszej pracy. Skuteczne zarządzanie wynagrodzeniami wymaga stosowania takich strategii i zasad, które miałyby na celu wynagradzanie pracowników zgodnie z ich oczekiwaniami, a tym samym wpływały w większym stopniu na motywację i przynosiły zyski przedsiębiorstwu.

Motivation as a part of gratification system is the essential strength for people’s behaviour and working in enterprise. This motivation is vital and one of the most important factors, which determines increase of efficiency and working involvement. Reliable and motivated employee is a base for a successful company. The main goal of this thesis is analysis if requital as a part of motivation system for workers of FAKRO company is an incentive for increasing effectiveness and workers’ contentment. This thesis explains what compensation is and how many different kinds are possible. This document shows various aspects of salary and its role in workers motivation. This is base for analysing gratification in FAKRO company. In the research based on a questionnaire, which was committed to FAKRO’s employees hired in different parts of the company, workers’ awareness was checked, if they realise importance of motivation. It was claimed that enterprise involves in creation of motivating system, which contains diverse actions connected with making mutual and individual motivation available for workers to more effective work. An effectual business administration connected with gratifications, requires strategy and rules, which aim is to compensate workers agreeably with their expectations. This proceeding could shape motivation and bring profit.
Remuneration as a part of motivation system based on Fakro company's example
Keywords: wynagradzanie; wynagrodzenie; motywowanie; pracownik; remuneration; compensation; motivation; survey; employee