Analiza sytuacji finansowej jednostki samorządu terytorialnego na przykładzie gminy Bobowa w latach 2008-2012 - Urbanek, Marcin (My University, 2013)
Niniejsza praca prezentuje analizę sytuacji finansowej gminy Bobowa w latach: 2008- 2012 i dotyczy dochodów i wydatków budżetu gminy oraz planowanych inwestycji. Szczególną uwagę zwrócono na definicję jednostki samorządu terytorialnego na przykładzie gminy oraz inwestycji gminnych. Przeprowadzona analiza jest próbą kondycji finansowej gminy oraz przebiegu realizacji inwestycji. Zaprezentowano koszty inwestycji prowadzonych przez gminę przy współudziale środków własnych oraz dofinansowania zewnętrznego. Analiza dotyczy dochodów i wydatków gminy Bobowa i przeprowadzono ją z wykorzystaniem danych zawartych w Urzędzie Gminy Bobowa oraz przedstawiono za pomocą metody analitycznej.

This thesis presents the analysis of the financial situation of the municipality of Bobowa between 2008-2012 and relates to the revenue and expenditure of the municipal budget and planned investments. Particular attention was paid to the definition of the unit of local government on the example, municipalities and municipal investments. The analysis is an attempt to commune financial condition and the course of the investment. Includes the costs of investments made by the community with the help of funds and external funding. The analysis relates to the income and expenditure of the municipality of Bobowa and carried her using the data contained in the Municipal Office of Bobowa and presented by the analytical method.
The analysis of the local government unit's financial condition on the example of the municipality of Bobowa between 2008 - 2012
Keywords: samorząd terytorialny; gmina; gospodarka finansowa; budżet gminy; dochody gminy; wydatki gminy; polityka inwestycyjna; inwestycje gminne; local government; municipality; financial management community; the municipal budget; income municipalities; community expenses; investment policy; municipal investments