Analiza i porównanie systemu bankowości internetowej Businessnet oraz systemu bankowosci elektronicznej Multicash Pro - Imiołek, Michał (My University, 2006)
Celem głównym pracy jest analiza dwóch systemów bankowości elektronicznej. Pierwszy – MultiCash PRO jest rozwinięciem podstawowego systemu MultiCash, najpowszechniejszego obecnie systemu bezpośredniej komunikacji pomiędzy Klientem i Bankiem w Europie. Zapisał się już na stałe w historii przede wszystkim ze względu na jego bezpieczeństwo oraz łatwość obsługi. Jego młodsza wersja z oznaczeniem PRO jest produktem oferowanym obecnie jedynie przez Bank BPH S.A i dzięki jego rozszerzeniu o nowe funkcjonalne moduły pozwala na mnogość, nie występujących wcześniej, możliwości wykorzystania wbudowanych narzędzi finansowych. Drugi, BusinessNet, stanowi nowatorskie rozwiązanie i całkowicie nowe podejście do problemu zarządzania rachunkami i transakcjami zawieranymi przez klienta. Jest on kolejnym dużym krokiem na drodze ewolucji systemów bankowości elektronicznej postawionym przez Bank BPH S.A. i oferowany jedynie przez tą instytucję. Od początku swojego powstania, czyli od połowy 2004 roku, kiedy to rozpoczęto oficjalną sprzedaż systemu, przekonał do siebie już 1500 klientów. Celem pośrednim pracy jest próba końcowego, subiektywnego porównania zanalizowanych uprzednio systemów.
Analyzing and comparing internet banking system “Busiessnet” and electronic banking system “Multicash Pro”
Keywords: bankowość elektroniczna; systemy bankowości elektronicznej; MultiCash PRO; BusinessNet