Analiza systemów ochrony zdrowia w wybranych krajach Unii Europejskiej - Tokarz, Renata (My University, 2006)
Dołączenie Polski do państw Wspólnoty Europejskiej rozpoczęło proces dostosowawczy wielu rozwiązań instytucjonalnych i prawnych stosowanych w Polsce do uregulowań, jakie obowiązują w krajach Unii Europejskiej. Jednym z obszarów, w których konieczne okazało się podjęcie działań dostosowawczych jest ustawodawstwo dotyczące ochrony zdrowia i związana z tym polityka zdrowotna. Przedstawiona praca wyjaśnia część zagadnień związanych z opieką zdrowotną, oraz opisuje funkcjonowanie systemów ochrony zdrowia w krajach Wspólnoty. Rozdział pierwszy porusza zagadnienia zdrowia publicznego, gdyż nie jest możliwe jakiekolwiek rozdzielenie problemu zdrowia publicznego z problemami opieki zdrowotnej. W rozdziale drugim przedstawiono systemy finansowania ochrony zdrowia, ze szczególnym uwzględnieniem systemów funkcjonujących w krajach Unii Europejskiej. Rozdział trzeci, przedstawia analizę systemów zdrowotnych w wybranych krajach Wspólnoty. Proces przemian jest szansą dla uzyskania poprawy w wielu dziedzinach ochrony zdrowia w Polsce, w konsekwencji ma to pozytywnie wpływać na poprawę stanu zdrowia ludności.
The analysis of health care systems in chosen countries in the European Union
Keywords: opieka zdrowotna; system ochrony zdrowia; finansowanie ochrony zdrowia; Unia Europejska; analiza