Sprawozdawczość i analiza finansowa jako podstawowe źródło informacji finansowej na przykładzie Teatru Ludowego w Krakowie - Piszczek, Maria (My University, 2011)
Celem pracy jest wykazanie, że treści prezentowane w sprawozdaniach finansowych są priorytetowym źródłem informacji o przedsiębiorstwie, które umożliwiają ocenę jego sytuacji finansowej i majątkowej oraz osiągniętego wyniku finansowego. W oparciu o ocenę zarządy przedsiębiorstw podejmują decyzje dotyczące ekonomicznej przyszłości jednostek gospodarczych. Aby uzyskać pełny obraz przedsiębiorstwa powinno się przeprowadzać analizę finansową. W praktyce do przeprowadzenia analizy finansowej stosuje się szereg różnych narzędzi analitycznych, wśród nich najczęściej zestaw kilkunastu standardowych wskaźników określających zyskowność, bieżącą płynność finansową, zdolność do obsługi zadłużenia, sprawność działania oraz stan na rynku kapitałowym. W okresie objętym analizowana płynność finansowa Teatru Ludowego kształtowała się na zadowalającym poziomie. Wskaźniki bieżącej i szybkiej płynności finansowej świadczą o tym, że instytucja nie miała kłopotów finansowych. Z analizy rentowności wynika, że Teatr Ludowy nie rozwija swojej działalności. Wskaźniki sprzedaży brutto i netto są bardzo niskie i prawie na takim samym poziomie, dlatego zysk wygenerowany w ramach podstawowej działalności jednostki jest bardzo mały. W badanym okresie wskaźnik zadłużenia ogólnego znajduje się na podobnym poziomie, z tendencją spadkową.
Reporting and financial analysis as the primary source of financial information on the example of the People's Theatre in Krakow
Keywords: wynik finansowy; analiza finansowa; sprawozdawczość finansowa; ocena kondycji finansowej przedsiębiorstwa; sprawozdanie finansowe