Porównanie zewnętrznych form finansowania działalności sektora małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce - Gieniec Paweł (My University, 2008)
Obecnie w Polsce najczęściej wykorzystywanymi źródłami takiego finansowania jest kredyt, leasing oraz faktoring, przy czym warto zauważyć iż leasing oraz faktoring zdobywają coraz większą liczbę klientów na rzecz kredytu. Jednak nie można jednoznacznie stwierdzić jaka forma finansowania jest najlepsza dla danego przedsiębiorstwa ponieważ zależy to od poszczególnych przypadków. Dlatego też, niniejsza praca poświęcona jest tematyce wymienionych form zewnętrznego finansowania, ich charakterystycznych cech oraz analizie poszczególnych przypadków i w rezultacie wybór najlepszej formy. Celem niniejszej pracy jest prezentacja trzech form zewnętrznego finansowania działalności bieżącej i rozwoju sektora małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce. Zaprezentowano kredyt oraz leasingu jako alternatywną wobec kredytu formę zewnętrznego finansowania, jak i faktoring, który jest najmniej popularną formą finansowania działalności gospodarczej.
Comparative analysis of external financing used in the sector of small and medium size enterprises in Poland
Keywords: sektor MŚP; polityka wspierania MŚP; finansowanie sektora MŚP; kredyt bankowy; bariery w pozyskiwaniu kredytów; leasing jako forma finansowania MŚP; leasing a obowiązki podatkowe; faktoring; analiza porównawcza źródeł finansowania