Etyczne aspekty komunikacji interpersonalnej na przykładzie multiagencji ubezpieczeniowej Alwis & Secura - Wyrostek, Paulina (My University, 2015)
Praca przedstawia zagadnienia dotyczące etyki w komunikacji interpersonalnej. W rozdziale pierwszym zaprezentowano główne zagadnienia dotyczące etyki zawodowej, jak też jej odniesienie do komunikacji. Drugi rozdział zawierał podstawowe zasady i modele komunikacyjne oraz bariery sprawnej komunikacji, natomiast w trzecim rozdziale przedstawiono problemy etyczne w branży ubezpieczeniowej. Głównym założeniem pracy było przedstawienie, jak duże znaczenie ma uczciwa, etyczna komunikacja w firmie. W tym celu przeprowadzono badania w jednej z multiagencji ubezpieczeniowych Alwis & Secura, za pomocą autorskiej ankiety. W badaniach wzięło udział 37 respondentów. Wyniki badań pozwoliły na zweryfikowanie dwóch hipotez przyjętych w pracy, a mianowicie, iż umiejętności komunikacyjne pracowników oraz ich przełożonych w firmie Alwis & Secura wymagają poprawy, ze względu na występujące tam bariery w komunikowaniu się oraz, że w zawodzie pośrednika ubezpieczeniowego szczególne znaczenie ma uczciwość oraz troska o dobro klienta.

The thesis refers to the subject of ethics in interpersonal communication. The first chapter presents the main issues concerning professional ethics and its reference to communication. The second chapter comprises basic rules and models of communication, together with barriers to efficient communication, whereas in the third chapter the ethical dilemmas of insurance sector were presented. The core assumption of the thesis was to demonstrate how significant the fair and ethical message is. To that end, the survey in Alwis&Secura insurance agency was conducted. The survey was completed by 37 respondents. The results allowed to verify two hypotheses presented in the thesis. Firstly, the communicational abilities of Alwis & Secura’s employees and their supervisors required improvement because of the communication problems identified. Furthermore, honesty and client-oriented approach are of great importance.
Ethical aspects of interpersonal communication on the example of Alwis & Secura insurance agency
Keywords: etyka biznesu; komunikacja; mowa niewerbalna; pośrednictwo ubezpieczeniowe; business ethics; communication; non-verbal communication; insurance brokerage; etyka; ethics