Charakterystyka controllingu w przedsiębiorstwie - OPTIMUS IC S.A. - Małek Ewelina (My University, 2004)
Celem pracy jest przybliżenie istoty controllingu, oraz zasad i sposobu jego wykorzystania w przedsiębiorstwie OPTIMUS IC S.A .z siedzibą w Nowym Sączu. Omówiono podstawy teoretyczne funkcjonowania controllingu, przedstawiono główne narzędzia systemu controllingu, oraz omówiono najczęściej stosowane narzędzia controllingu wraz z rachunkiem działań ABC. Opisano praktyczne stosowania systemu controllingu w przedsiębiorstwie OPTIMUS IC S.A . i korzyści z jego wdrożenia, oraz przedstawiono zakres działalności działu controllingu w przedsiębiorstwie.
Keywords: controlling; narzędzia controllingu; OPTIMUS IC S.A.; rachunkowość