Franchising jako nowa forma dystrybucji produktów bankowych na przykładzie Dominet Bank S.A., Polbank EFG oraz ING Bank Śląski - Gałązka Sławomir (My University, 2007)
W niniejszej pracy przedstawiono cały proces stosowania franchisingu w działalności Dominet Bank S.A., Polbank EFG oraz ING Bank Śląski. Wybór banków był spowodowany faktem, iż każdy z nich znajduje się na etapie rozwoju, co pozwoliło ustalić iż franchising jako forma dystrybucji sprawdza się w każdym z nich. Celem pracy była analiza systemów franchisingowych Dominet Bank S.A., Polbank EFG oraz ING Bank Śląski. Do szczegółowych celów należało określenie w jaki sposób dany system funkcjonuje, jak jest zorganizowany, jak dokładnie wygląda proces dzielenia się know-how z biorcami licencji, jak wygląda sytuacja dotycząca nabywania praw do oznaczeń indywidualizujących sieć oraz w jaki sposób dawca udziela pomocy swoim partnerom. Przyjęte w pracy hipotezy badawcze zostały sformułowane następująco: 1. Franchising to efektywna metoda dystrybucji produktów i usług bankowych. 2. Prowadzenie działalności na zasadach franchisingu zmniejsza ryzyko niepowodzenia inwestycji.
Franchising as a new form of distribution banking products on the example of Dominet Bank S.A., Polbank EFG and ING Bank Śląski
Keywords: franchising; system bankowy w Polsce; popyt na usługi bankowe; dystrybucja dóbr i usług na zasadach franchisingu; umowy franchisingu; Dominet Bank S.A.; Polbank EFG; ING Bank Śląski