Bankowość elektroniczna jako nowoczesna forma zarządzania środkami pieniężnymi w przedsiębiorstwie - Sołtysik Daniel (My University, 2006)
Zmieniające się dynamicznie warunki ekonomiczne, rozwój i upowszechnienie się nowoczesnych technologii komunikacyjno-informatycznych, coraz wyższe koszty i bezpieczeństwo operacji finansowych wymuszają na podmiotach gospodarczych poszukiwanie nowych rozwiązań w zakresie zarządzania zasobami pieniężnymi w przedsiębiorstwie. Wzrastający poziom konkurencji powoduje natomiast, iż istotnym staje się pozyskiwanie dokładnych informacji, których właściwe wykorzystanie determinuje sprawne funkcjonowanie przedsiębiorstwa. Ważna staje się także szybkość podejmowania decyzji finansowych oraz odpowiednia reakcja na uzyskiwane informacje. Przedsiębiorstwa chcąc sprostać tym wymaganiom powinny korzystać z najnowszych i najlepszych rozwiązań pozwalających na zarządzanie środkami pieniężnymi, dlatego bardzo ważne dla efektywnego kierowania przedsiębiorstwem staje się dziś korzystanie z nowoczesnych usług bankowych w zakresie obsługi finansowej przedsiębiorstwa i uzyskiwania bieżących informacji o posiadanych środkach i transakcjach na rachunku. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie elektronicznych usług bankowych wspomagających zarządzanie środkami pieniężnymi przedsiębiorstwa, a w szczególności elektronicznego systemu bankowości korporacyjnej MultiCash oraz poziomu ich wykorzystania przez przedsiębiorstwa.
Electronic banking - a modern form of enterprise finanse management
Keywords: bankowość elektroniczna; usługi finansowe; technologie komunikacyjno-informatyczne; zarządzanie zasobami pieniężnymi; przedsiębiorstwo; płynność finansowa; systemy bankowości korporacyjnej; MultiCash PKO Bank Polski; rynek elektronicznych usług baankowych