Systemy informatycznego wspomagania zarządzania - analiza wybranych systemów - Flis, Tomasz (My University, 2015)
Efektywność zarządzania współczesnym przedsiębiorstwem jest warunkowana umiejętnością wykorzystania posiadanych informacji. Uporządkowane informacje służą podejmowaniu decyzji. Wiedza jest pojęciem szerszym i mającym nadrzędną pozycję względem danych oraz informacji. Informacja, jak i wiedza to najważniejsze czynniki działalności przedsiębiorstwa. Wdrażanie nowoczesnych technologii informatycznych daje możliwości lepszego wykorzystania zasobów firmy, a także wspomaga i przyczynia się do zwiększenia efektywności funkcjonowania przedsiębiorstwa poprzez przyspieszenie procedur zarządzania i podniesienie jakości wielu operacji. System informatyczny to zbiór powiązanych ze sobą elementów, którego funkcją jest przetwarzanie danych przy użyciu techniki komputerowej, czyli zadaniem systemu informatycznego (skomputeryzowanego) jest zaspokojenie potrzeb informacyjnych organizacji, tak aby możliwe było podejmowanie trafnych decyzji. Wyróżnia się systemy: transakcyjne, wyszukiwania informacji, doradcze, zintegrowane. W pracy dokonano charakterystyki sześciu systemów, które następnie zostały ocenione pod kątem zadań i roli jaką pełnią w procesach zarządzania w przedsiębiorstwach oraz instytucjach publicznych: Amadeus, Adonis, IFS Applications, SAP Business One, Syriusz oraz Aris. Jako optymalny w procesach zarządzania, ze względu na szerokie możliwości jego wykorzystania został wybrany System IFS Applications jako jedyny produkt łączący najlepsze rozwiązania z kompletnym pakietem oprogramowania o architekturze komponentowej. System ten tworzą przyjazne dla użytkownika rozwiązania, które umożliwiają oraz ułatwiają wychodzenie naprzeciw zmianom technologicznym i biznesowym, a także pozwalają osiągnąć przewagę konkurencyjną. IFS Applications pozwala na gromadzenie i śledzenie danych.

The efficiency of modern enterprise management is conditioned by the ability to use existing information. Structured information are decision-making. Knowledge is broader and having a superior position in relation to data and information. Information and knowledge are the most important factors of the company. Implementation of modern information technology provides opportunities to make better use of company resources, as well as supports and contributes to increasing the effectiveness of the company by speeding up procedures for managing and improving the quality of many operations. The information system is a set of interrelated elements whose function is to process data using computer technology, that is the task of system (computerized) is to meet the information needs of the organization, so that we can make good decisions. It stands out systems: transactional, search information, advisory, integrated. The paper characteristics of the six systems which were then evaluated in terms of tasks and the role they play in management processes in enterprises and public institutions: Amadeus, Adonis, IFS, SAP Business One, Sirius and Aris. As the optimal management processes, due to the wide possibilities of its use has selected IFS Applications as the only product that combines the best solutions with a complete software package architecture components. This system create a user-friendly solutions that enable and facilitate anticipate technological changes and business and help you achieve a competitive advantage. IFS Applications allows you to collect and track data.
Information systems management support - analysis of selected systems
Keywords: dane; informacja; wiedza; przedsiębiorstwo; system informatyczny; system informacyjny; zarządzanie; data; information; knowledge; company; system; information system; management