Bezpieczeństwo poczty elektronicznej - Mach, Dawid (My University, 2009)
Celem niniejszej pracy jest uświadomienie i poinformowanie czytelnika jakie niebezpieczeństwo niesie ze sobą poczta elektroniczna oraz jak w bezpieczny sposób przesyłać dane za jej pomocą. Informuje czytelnika jak zabezpieczać się przed podszywaniem się czy podsłuchiwaniem korespondencji przez osoby niepowołane. Pokazuje również jak przy użyciu standardu OpenPGP oraz jego darmowej implementacji GnuPG zapewnić użytkownikowi bezpieczeństwo. Rozdział pierwszy opisuje teoretyczne aspekty zabezpieczania poczty elektronicznej. Przedstawione są w nim metody stosowane we współczesnej kryptografii zapewniające bezpieczeństwo i integralność przesyłanych danych. Opisuje również ogólny sposób w jaki przesyłane są wiadomości pocztą elektroniczną. W rozdziale drugim opisane zostało praktyczne zastosowanie technik zabezpieczania się przed niebezpieczeństwem jakie ze sobą niesie poczta elektroniczna. Rozdział zapoznaje użytkownika z programem GnuPG, na którego podstawie zostały omówione podstawowe funkcje oraz zastosowanie programu związane z bezpieczeństwem poczty elektronicznej.
E-mail security
Keywords: poczta elektroniczna; techniki zabezpieczeń; program GnuPG; szyfrowanie danych