Uproszczone formy opodatkowania działalności gospodarczej na przykładzie przedsiębiorstwa budowlanego - Tokarczyk, Dorota (My University, 2011)
Praca charakteryzuje poszczególne formy opodatkowania działalności gospodarczej. Jest próbą odpowiedzi na pytania: czy wybór formy opodatkowania wpływa na wysokość płaconego podatku dochodowego, a jeżeli tak, to na ile istotny jest ten wpływ dla małej firmy. Postawiony w niniejszej pracy problem badawczy ma charakter pytań: Która forma opodatkowania wiąże się z najmniejszymi obciążeniami podatkowymi? Która forma uproszczonego opodatkowania jest najbardziej opłacalna dla podatnika, biorąc pod uwagę profil i rozmiary prowadzonej przez niego firmy? W celu rozwiązania postawionego problemu badawczego podjęto dwa rodzaje działań: 1. Przeprowadzono analizę dostępnej literatury naukowej oraz aktualnych aktów prawnych w celu dokonania przeglądu dotychczas zgromadzonej wiedzy dotyczącej omawianych zagadnień. 2. Wykonano analizę porównawczą dotyczącą zastosowania różnych form opodatkowania działalności gospodarczej na podstawie rzeczywistych danych pochodzących z przedsiębiorstwa budowlanego „KRIS-BUD”. Niniejsza praca składa się z czterech rozdziałów, z których trzy pierwsze stanowią część teoretyczną, a ostatni część badawczą. Przeprowadzona analiza porównawcza i wnioski potwierdzają prawdziwość postawionej hipotezy mówiącej, że wybór sposobu opodatkowania przekłada się na wysokość obciążeń podatkowych.
Simplified tax procedures in business: a case study on a construction enterprise
Keywords: działalność gospodarcza; opodatkowanie; ryczałt; karta podatkowa; księga przychodów i rozchodów