Rachunek dochodów i wydatków budżetu gminy na przykładzie gminy Chełmiec - Czechowska Elżbieta (My University, 2008)
Tematem niniejszej pracy jest „Rachunek dochodów i wydatków na przykładzie gminy Chełmiec”. Praca przedstawia pozycje gminy w strukturze samorządu terytorialnego w Polsce. W styczniu 1999 roku został wprowadzony trójstopniowy podział terytorialny państwa. Jednostkami powyższego podziału są: gminy, powiaty, województwa1. Gmina wykonuje zadania publiczne związane z zaspokajaniem potrzeb społeczności lokalnej. Realizując zadania, gmina potrzebuje środki pieniężne. Powstają zatem pytania skąd gmina czerpie dochody na określone wydatki, co wchodzi w ich skład? Celem pracy jest analiza budżetu gminy pod względem jej funkcjonowania oraz prognoza na kolejne lata.
Income and expenses study with Chełmiec Municipality budget show as an example
Keywords: reforma administracyjna; samorząd terytorialny; budżet jednostki samorządu terytorialnego; dochody i wydatki budżetowe gminy; ewidencja wydatków budżetu gminy; gmina Chełmiec; analiza dochodów i wydatków gminy Chełmiec