Wpływ państw i organizacji zewnętrznych na konflikt w Kaszmirze - Kulesza Katarzyna (My University, 2006)
Kaszmir jako region posiada jedną z najbardziej ciekawych historii. Czas przeszły tej doliny pełnej kultury oraz tradycji wypełniony był okresami dostatku oraz nędzy, które były spowodowane przez rządy róŜnych władców, ich zwycięstwa oraz porażki. Każdy z panujących w dolinie wniósł do jej historii oraz kultury wyjątkowy wkład nie tylko poprzez władanie oraz gospodarowanie Doliną Kaszmiru, ale również poprzez wprowadzanie nowych religii, rozwój nauki i kultury oraz osiągnięcia techniczne. Wymieszanie się tych wszystkich kultur oraz religii w jednym miejscu oraz ich wzajemne funkcjonowanie na tym obszarze przez wiele wieków było ewenementem na skalę światową. Tuż obok siebie żyli i trwali wyznawcy Hinduizmu, Buddyzmu, Islamu oraz niewierni. Wraz ze zmieniającymi się władcami ulegały zmianie również nastroje panujące w dolinie. Społeczność żyjąca w pokoju i przyjaźni zaczęła się nawzajem zwalczać. Kulminacją wydarzeń historycznych, które doprowadziły do wzajemnej nienawiści wśród mieszkańców, była dekolonizacja Brytyjskiego Cesarstwa Indii w roku 1947. Z chwilą, gdy Niezależne Księstwo Kaszmiru musiało podjąć decyzję o przyłączeniu się do Indii lub Pakistanu, rozpoczął się problem przynależności Kaszmiru jako specyficznego regionu, który zamieszkiwany w większości przez ludność muzułmańską, był rządzony przez władcę hinduskiego. Dekolonizacja została przeprowadzona szybko i niezbyt sprawnie, a sam Kaszmir podzielony w sposób niesprawiedliwy przez ludzi, którzy nie byli dobrze zorientowani w stosunkach panujących pomiędzy mieszkańcami doliny. Powołana w celu podziału spornego terytorium Komisja uczyniła to w oparciu o kryteria geograficzne nie biorąc pod uwagę zupełnie historii doliny i co najważniejsze przynależności religijnej jej mieszkańców. Zmiana panującego powoduje często zmianę nie tylko całej polityki państwa, ale również zmianę nastrojów społecznych. Tak też było w przypadku Doliny Kaszmiru. Lud, który od początku swojego istnienia nauczył się żyć w zgodzie wraz z wyznawcami innych religii i kultur, z czasem rozpoczął między sobą wojnę, która objęła swoim zakresem nie tylko Dolinę Kaszmiru, ale i okoliczne państwa. Jak każdy z konfliktów, także i ten w Kaszmirze doprowadził nie tylko do pogorszenia stosunków pomiędzy trzema głównymi podmiotami sporu - Indiami, Pakistanem oraz samym Kaszmirem, ale również do wmieszania się w konflikt państw oraz organizacji zewnętrznych. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie ich wpływu na konflikt oraz ukazanie relacji łączących poszczególne podmioty sporu z pozostałymi państwami oraz organizacjami, które w jakikolwiek sposób przyłączyły się lub ingerowały w zaistniały konflikt.
The influence of third countries and organizations on the conflict in Kashmir
Keywords: Kaszmir; politologia; polityka; konflikt indyjsko-pakistański; Indie; Pakistan