Zastosowanie metody SPACE do analizy strategicznej dla Sanockich Zakładów Przemysłu Gumowego STOMIL SANOK S.A. - Ciemięga Aldona (My University, 2002)
Zarządzanie strategiczne jest odpowiedzią na wyzwanie współczesności związane przede wszystkim ze zjawiskami nieciągłości oraz globalizacji rynków klientów i kontrahentów. Jest ono przejawem reakcji na nowe, coraz większe wyzwania, przed którymi stoją przedsiębiorstwa w ostatnich kilkudziesięciu latach, czyli na wzrost stopnia złożoności zarządzania, który jest związany z postępującą koncentracją kapitału, dywersyfikacją przedsiębiorstw, dynamizacją procesów innowacyjnych, rosnącymi lawinowo zasobami dostępnych w firmach informacji i możliwościami ich przetwarzania. Celem pracy jest prezentacja zastosowania metody SPACE do analizy strategicznej dla Sanockich Zakładów Przemysłu Gumowego STOMIL SANOK S.A. Przedstawiono miejsce i rolę analizy strategicznej w procesie zarządzania strategicznego. Zaprezentowano charakterystykę metody SPACE i jej stosowanie w analizie strategicznej oraz dokonano aplikacji metody SPACE do analizy strategicznej Sanockich Zakładów Przemysłu Gumowego STOMIL SANOK S.A.
Keywords: zarządzanie strategiczne; globalizacja; analiza strategiczna; metoda SPACE; przedsiębiorstwo; przemysł gumowy