Aaliza procesu pozyskiwania personelu na przykładzie programu Doradca@Sukces w Banku BPH S.A. - Guzik Agnieszka (My University, 2005)
Zarządzanie zasobami ludzkimi zajmuje współcześnie centralne miejsce w przedsiębiorstwie funkcjonującym w gospodarce rynkowej. Wynika to z faktu, e sposób realizacji poszczególnych zadań w ramach zarządzania zasobami ludzkimi wpływa na efektywność pracy personelu zatrudnionego we wszystkich komórkach organizacyjnych przedsiębiorstwa. Ludzie są strategicznym zasobem firmy, gdyż posiadają oni możliwość uczenia się, doskonalenia swojego potencjału, potrafią myśleć koncepcyjnie i są kreatywni. Zarządzanie ludźmi w procesie pracy jest jednym z kluczowych czynników sukcesu organizacji. Polityka personalna stanowi integralną część polityki przedsiębiorstwa i powinna się odbywać w ścisłym powiązaniu z formułowaniem strategii organizacji. Tak więc rozwój w obszarze polityki rekrutacji przyczynia się do prawidłowego rozwoju przedsiębiorstwa. Autorka zdecydowała się analizować proces pozyskiwania personelu, z uwagi na to, że jest to bardzo aktualny i ważny temat dla każdego młodego człowieka poszukującego pracy. Celem niniejszej pracy jest zbadanie przebiegu procesu rekrutacji pracowników i ocena jego efektywności. Teza postawiona w pracy zakłada, że właściwie przeprowadzony proces rekrutacji uwzględniający użycie różnych metod selekcji kandydata pozwala pozyskać pracowników spełniających oczekiwania organizacji.
Keywords: rekrutacja; zarządzanie zasobami ludzkimi; pozyskiwanie pracowników; selekcja personelu; Bank BPH S.A.; program stażowy Doradca@Suckes