Motywowanie kadry kierowniczej w organizacji na przykładzie Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego - Kania, Marta (My University, 2011)
Prezentowana praca magisterska ma na celu wyjaśnienie, które rodzaje motywacji wpływają na efektywność pracy kadry kierowniczej oraz czy w badanej organizacji znane są założenia podstawowych teorii motywacji. Przedstawiono istotę motywowania, zasady, wybrane modele motywacji oraz współczesne koncepcje motywowania. Ponadto zwróciłam uwagę na proces kierowania ludźmi, rozumiany jako pobudzanie i koordynowanie wysiłków współpracujących ze sobą osób do osiągnięcia najkorzystniejszego efektu. Efektem końcowym pracy są uzyskane wyniki badań ankietowych wśród kadry kierowniczej Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego oraz wnioski dotyczące wpływu motywacji kierowników na efektywność pracy w badanej organizacji. Ze względu za złożoność zagadnienia, w ramach pracy magisterskiej analizie poddano wybrane bodźce motywacyjne charakterystyczne dla danej organizacji.

The presented thesis is to clarify which types of motivation affect the efficiency of management and whether assumptions of basics of theory of motivation are known to organization. The essence of motivation, principles, selected models of motivation and modern concepts of motivation were presented. In addition, I noticed the process of leadership, understood as astimulate and coordinating the efforts of people working together to achieve the best possible effect. The end result of work are acquired results of surveys among managers of Agricultural Social Insurance Fund and the conclusions concerning the influence of motivation on the effectiveness of manager`s work in the audited organization. Due to the complexity of the issue, within the MA thesis, selected incentives characteristic to the organization were analyzed.
Motivating managers in an organization on the example of Agricultural Social Insurance Fund
Keywords: postawy pracowników; motywowanie; kadra kierownicza; Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego (KRUS)