Wpływ satysfakcji z wykonywanej pracy na rozwój człowieka w oparciu o badania pracowników sądeckich zakładów pracy - Dudzik, Iwona (My University, 2009)
Praca licencjacka na temat: „Wpływ satysfakcji z wykonywanej pracy na rozwój człowieka w oparciu o badania pracowników sądeckich zakładów pracy” omawia niezwykle ważne i aktualne zagadnienie dla współczesnego człowieka. Podstawę pracy stanowiło przekonanie, iż praca jest obecnie istotą życia każdej osoby w wieku dorosłym, tzw. produkcyjnym i zasadniczo decyduje o kształcie jej życia. Praca zawodowa jest źródłem satysfakcji, która inspiruje człowieka do podejmowania różnego typu działań na rzecz własnego rozwoju, w sensie zawodowym i osobistym. Prowadzi ona w kierunku samorealizacji, samostanowienia, akceptacji własnych poczynań. Towarzysząca pracy satysfakcja aktywizuje człowieka, uświadamia mu wartość pracy poprzez korzyści z niej płynące - w wymiarze materialnym, psychicznym, społecznym. Celem niniejszej pracy było zaprezentowanie powiązań pracy z motywacją i satysfakcją, ze szczególnym uwzględnieniem wpływu satysfakcji na rozwój człowieka. Praca miała na celu wykazanie, które czynniki pracy przyczyniają się w stopniu najwyższym do osiągania przez pracownika satysfakcji z pracy oraz jak się przekłada satysfakcja pracy na poziom świadomości człowieka, jego dążenia życiowe, styl życia itp.
Effect of satisfaction from executable work on human development, based on a survey of employees working in the establishments Nowy Sącz
Keywords: rozwój; praca; motywacja