Charakterystyka strategii rozwoju gminy Tarnów (wybrane zagadnienia) - Ciężadło Krzysztof (My University, 2008)
Dokonujące się zmiany społeczne, gospodarcze i polityczne pociągają za sobą zmiany w systemie samorządowym państwa. Zakres przeprowadzonych zmian jest znaczący. Istotny jest zatem wpływ strategii jako narzędzia, które ma przyspieszyć wzrost gospodarczy i ożywić rozwój lokalny. Wzrastające potrzeby ludności wobec szybkich przemian politycznych i gospodarczych tworzą konieczność poszukiwania przez władze lokalne, szczególnie uczestników kierujących samorządami terytorialnymi, skutecznych sposobów zaspokajania zbiorowych i indywidualnych potrzeb obywateli. Obok wielu działań zmierzających do skuteczniejszej realizacji celów, możliwością wzmocnienia rozwoju gminy jest opracowanie przez każdą gminę strategicznego programu rozwoju. Potrzeba opracowania w każdej gminie strategii rozwoju, a więc ustalenia podstawowych kierunków rozwoju czy priorytetów w określonej perspektywie czasu, powinna dostarczyć władzom lokalnym podstaw racjonalnego działania i stanowić możliwość przeciwdziałania zjawiskom okresu przejściowego. Mówiąc generalnie, strategia rozwoju obrazuje scenariusz, docelową wizję rozwoju gminy, zawierającą cele i zadania strategiczne, oraz sposób ich realizacji. Celem niniejszej pracy jest analiza strategii rozwoju gminy Tarnów.
The development strategy of Tarnow region (selected issues)
Keywords: strategia rozwoju gminy; planowanie strategiczne; gmina Tarnów; analiza SWOT; strategia rozwoju gospodarczego; program ochrony środowiska