Działalność kredytowa banku na przykładzie Łąckiego Banku Spółdzielczego - Kozyra Krystyna (My University, 2008)
Banki Spółdzielcze swą ponad 150 letnią działalność wiązały ze środowiskiem wiejskim. Misją ich było i nadal jest wspieranie rozwoju lokalnych społeczności. Na obszarze swojej działalności banki spółdzielcze sponsorują różne imprezy kulturalne, społeczne, wspierają szkoły, zespoły regionalne oraz organizacje społeczne. Wspieranie rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich przez banki spółdzielcze polega między innymi na kredytowaniu oraz prowadzeniu rachunków bankowych, a także stałej współpracy z urzędami pracy, urzędami gmin, oraz innymi instytucjami w celu podejmowania wspólnych przedsięwzięć finansowych zmierzających do rozwoju i modernizacji agroturystyki, ochrony środowiska, oraz działalności rolniczej i pozarolniczej. Banki spółdzielcze z racji funkcjonowania w środowisku gminnym mają nieograniczone możliwości zaspakajania potrzeb instytucji działających na tym terenie. Mieszkańcy wsi wybierają najczęściej banki spółdzielcze, mając na uwadze bliskość oraz tradycję. Grupę najsolidniejszych kredytobiorców dla banków spółdzielczych stanowią rolnicy, którzy najlepiej spłacają kredyty preferencyjne. Banki te prowadzą rachunki rolnikom, kredytują inwestycje, których obsługa nie opłaca się bankom komercyjnym. Celem pracy jest przedstawienie oferty kredytowej Łąckiego Banku Spółdzielczego oraz analiza poszczególnych rodzajów kredytów jakie udziela tenże bank.
Loan Activity of a Bank– Based on the Example of Łącki Bank Spółdzielczy (Cooperative Bank in Łącko)
Keywords: system bankowości spółdzielczej; polityka kredytowa banku; prawne formy zabezpieczenia kredytów; Łącki Bank Spółdzielczy; prawo spółdzielcze; kredyty