Działalność usługowo-kredytowa Spółdzielczych Kas Oszczędnościowo-Kredytowych na podstawie SKOK im. M. Kopernika - Ciesielska, Aneta (My University, 2012)
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie działalności usługowo-pożyczkowej Spółdzielczych Kas Oszczędnościowo-Kredytowych na przykładzie SKOK im. M. Kopernika. Praca obejmuje cztery rozdziały. Pierwszy rozdział pracy prezentuje pozycję SKOK w obrębie rynku usług finansowych w Polsce. Stąd w rozdziale tym zawarto charakterystykę usług finansowych, jak również ukazano pozycję SKOK w obrębie oferującego je rynku. W rozdziale drugim zawarto ogólny zarys funkcjonowania Spółdzielczych Kas Oszczędnościowo-Kredytowych, idee ich tworzenia oraz istotę działalności. Rozdział ten charakteryzuje również system Spółdzielczych Kas Oszczędnościowo-Kredytowych oraz zakres ich działalności. Rozdział trzeci stanowi wprowadzenie w zakres działalności SKOK im. M. Kopernika. Przedstawiłam genezę jej powstania oraz rozwój działalności. Scharakteryzowałam cele i misję oraz strukturę organizacyjną. Opisałam organ nadzorujący działalność SKOK-ów jakim jest Krajowa Spółdzielcza Kasa Oszczędnościowo-Kredytowa. Ofertę usługowo-pożyczkową Spółdzielczej Kasy Oszczędnościowo-Kredytowej im. M. Kopernika przedstawia rozdział czwarty. Zamieszczam w nim charakterystykę i analizę oferty. Opisuję zasady udzielania pożyczek, zakładania lokat oraz pozostałych usług świadczonych przez SKOK Kopernik.
Service and Credit Operations of Cooperative Saving and Credit Banks as Exemplified by Mikołaj Kopernik Cooperative Saving and Credit Bank
Keywords: działalność usługowa; usługi; Spółdzielcza Kasa Oszczędnościowo-Kredytowa; oszczędności; bankowość