Współpraca różnych protokołów routingu - Mironiuk, Konrad (My University, 2006)
Celem pracy jest pokazanie współpracy pomiędzy najważniejszymi i najczęściej używanymi dziś protokołami routingu. Współpraca ta dotyczy przede wszystkim sposobu wymiany i zapisu tras pomiędzy różnymi protokołami trasowania. Poza redystrybucją tras, praca ma na celu przedstawienie sposobów konfiguracji danych protokołów. Sama istota działania poszczególnych protokołów ma za zadanie pomóc w lepszym zrozumieniu zagadnień omawianych w pracy. Praca zwiera zarówno część teoretyczną, jak i praktyczną, w ramach której została skonfigurowana sieć, złożona z pięciu routerów wykorzystujących heterogeniczne protokoły routowania. Treści zawarte w pracy ukazują zarówno redystrybucje tras, konfiguracje protokołów jak i różnice w działaniu i obsłudze wybranych protokołów. W pracy postarano się również o przedstawienie ciekawych przypadków związanych z tematem pracy oraz pokazaniu zastosowania poszczególnych protokołów, przy podkreśleniu sytuacji, w których używanie danego protokołu jest efektywniejsze niż innego.
Interoperability of different routing protocols
Keywords: sieci komputerowe; protokoły komunikacyjne; protokoły routingu