Tworzenie produktów bankowo - ubezpieczeniowych w działalności bancassurance - Chyclak, Dawid (My University, 2012)
Założeniem pracy jest ukazanie jakie korzyści dla klienta niosą za sobą nowoczesne produkty bankowe połączone z działalnością ubezpieczeniową. Czy są one odzwierciedleniem panującego na rynku zapotrzebowania oraz jak zaspokajają oczekiwania klientów. Natomiast głównym celem pracy autora jest analiza sytuacji panującej na rynku bancassurance na przykładzie oddziału ING Banku Śląskiego. Badanie będzie polegało na analizie porównawczej a jego celem będzie zobrazowanie, jak kształtuje się rozwój działalności bankowo-ubezpieczeniowej w latach 2010 i 2011. W niniejszej pracy postawiono następującą hipotezę: w analizowanym okresie następuje rozwój działalności bancassurance, poprzez zwiększenie liczby zakupionych produktów przy jednoczesnym powiększeniu kapitału zainwestowanego przez klientów. Praca składa się z czterech rozdziałów pierwsze trzy stanowią opis teoretyczny natomiast czwarty ma charakter empiryczny. Z przeprowadzonych analiz można wywnioskować, że klienci lokując większe sumy kapitału wybierają opcję dodatkowego ubezpieczenia w celu zapewnienia bezpieczeństwa swojego kapitału. Praca została napisana w oparciu o literaturę z zakresu przedmiotu bankowości i ubezpieczeń oraz na podstawie przepisów prawa. Dodatkowym źródłem były strony internetowe powiązane z tematyką bankowości, ubezpieczeń oraz bancassurance.
Creating new bancassurance products
Keywords: bank; produkty bankowe; ubezpieczenia; bancassurance