Analiza gospodarki finansowej jednostki samorządu terytorialnego na przykładzie Urzędu Miasta i Gminy w Szczucinie - Kupiec, Justyna (My University, 2012)
Celem pracy jest analiza struktury finansów gminy, najniższego szczebla jednostki samorządu terytorialnego. Analiza ta obejmuje dochody i wydatki budżetowe Urzędu Miasta i Gminy Szczucin. Badania obejmują lata 2007 – 2011 i przeprowadzone zostały na podstawie Sprawozdań Burmistrza Miasta i Gminy Szczucin z wykonania budżetu Gminy Szczucin. Praca składa się z trzech rozdziałów. W rozdziale pierwszym zostały przedstawione wybrane zagadnienia dotyczące polskiego systemu finansów publicznych tj.: przedmiot finansów publicznych, zakres sektora finansów publicznych, funkcje finansów publicznych, zasady gospodarowania finansami publicznymi, definicja i funkcje budżetu państwa, dochody i wydatki budżetu centralnego oraz deficyt budżetowy i dług publiczny. Rozdział drugi charakteryzuje funkcjonowanie gminy, jako podstawowej jednostki samorządu terytorialnego i zawiera w szczególności: ogólną charakterystykę samorządu terytorialnego, zadania i zakres działalności gminy, omówienie procedury opracowania, uchwalenia i wykonania budżetu gminy, a także kontrolę nad jego wykonaniem, oraz omówienie dochodów i wydatków budżetowych gminy. Rozdział trzeci zawiera krótką charakterystykę Gminy oraz analizę dochodów i wydatków budżetowych gminy Szczucin w latach 2007 – 2011. W rozdziale tym zostały również zestawione wydatki i dochody budżetowe w celu poznania ogólnej kondycji finansowej Gminy. Do napisania niniejszej pracy wykorzystano ogólnie dostępną literaturę przedmiotu z zakresu finansów publicznych i samorządu terytorialnego, akty prawne (ustawy), informacje zaczerpnięte ze stron internetowych oraz materiały źródłowe udostępnione przez Urząd Miasta i Gminy Szczucin.
Financial management analysis of a local government unit as exemplified by Szczucin Town and Commune Office
Keywords: finanse publiczne; budżet państwa; samorząd terytorialny; gmina; budżet gminy