Giełda Newconnect jako źródło kapitału dla rozwoju firm sektora MSP na przykładzie spółki Violin - Bednarek, Ewa (My University, 2008)
Celem pracy jest próba analizy sposobu i drogi pozyskania przez firmy z sektora MSP kapitału na rynku giełdowym. W pracy, skoncentrowano się na przedstawieniu instrumentu wsparcia jakim jest NewConnect, dostosowany do potrzeb zarówno małych jak i średnich przedsiębiorstw. Nadrzędnym jego celem jest umacnianie pozycji firmy i jednocześnie budowanie wartości danej Spółki dla akcjonariuszy. Na przykładzie firmy Violin, która zdecydowała się zadebiutować na alternatywnym rynku Papierów Wartościowych, pokazano że, dzięki dużemu zaangażowaniu, wiedzy oraz umiejętności działania, a także potencjału przywódczego, jakim dysponuje Spółka, udaje się jej efektywnie wprowadzić innowacyjne zmiany w swojej organizacji. Niniejsza praca, składa się z pięciu rozdziałów. W pierwszym z nich przedstawiono sektor małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce, jego znaczenie, rozmieszczenie, zalety i wady. Wyjaśniono definicję małych i średnich przedsiębiorstw, ich strukturę, zakres i sposób działania. W dalszej części pracy szczegółowo wyjaśniono nazwę „inkubatora” dla innowacyjnych projektów – NewConnect. Warto poznać jeden z dwunastu rynków alternatywnych w Europie, prowadzony i regulowany przez Giełdę Papierów Wartościowych. Rozdział trzeci ukazuje metodologię niniejszej pracy. Kolejny daje bogaty i pełen przegląd Spółki Violin, przedstawia historię jej istnienia. Rozdział piąty pozwoli przeanalizować na jakim etapie rozwoju znajduje się obecnie przedsiębiorstwo. Ukazuje kierunki rozwoju, plany strategiczne Spółki.
The NewConnect stock exchange as a source of the capital for the development of the companies of the MSP sector on the example of the VIOLIN corporation
Keywords: małe i średnie przedsiębiorstwa; rynek papierów wartościowych; giełda papierów wartościowych; NewConnect market; studium przypadku