Leasing pracowniczy jako instrument pozyskiwania tymczasowych zasobów pracy - Hajduk Robert (My University, 2007)
Coraz bardziej zmieniający się rynek pracy w Polsce, szybko rosnące koszty zatrudnienia pracowników, zarówno osobowe, jak i rzeczowe obciążenia finansowe związane ze zorganizowaniem i wyposażeniem stanowisk pracy, zmuszają pracodawców do stosowania nietypowych rozwiązań w obszarze zatrudnienia, które prowadzi do obniżenia kosztów pracy. Jednym ze sposobów redukcji kosztów jest skupienie się na podstawowej działalności i przekazanie innych dziedzin działania wyspecjalizowanym firmom zewnętrznym. Najczęściej wydzielana funkcja to zarządzanie zasobami ludzkimi. Jest to tzw. outsourcing funkcji personalnej. Polega on na zleceniu niezależnym zewnętrznym firmom outsourcingowym zadań m. in. z zakresu rekrutacji personelu, niezbędnych szkoleń, a także z zakresu wynagradzania pracowników. Proces poszukiwania i przyjmowania nowego pracownika do pracy jest bardzo kosztowny i przede wszystkim czasochłonny. Dlatego coraz częściej przedsiębiorstwa decydują się w tej sferze skorzystać z usług firm specjalizujących się w tej dziedzinie działalności. Daje to im pewność, że pracownik pozyskany tą metodą będzie odpowiednio sprawdzony pod względem kwalifikacji i umiejętności, dobrze wyszkolony i przez to odpowiednio przygotowany do pracy na stanowisku, które ma objąć. Odmianą outsourcingu funkcji personalnej stosowana w celu obniżania kosztów w sferze zatrudniania jest leasing pracowników. Na polskim rynku jest to zjawisko wciąż stosunkowo nowe, jednak z roku na rok cieszące się coraz większym zainteresowaniem rodzimych przedsiębiorców. Leasing pracowników często zastępowany terminem praca tymczasowa, daje przedsiębiorstwom możliwość korzystania z pracowników bez konieczności ich zatrudniania i bez kosztów z tym związanych. Przedsiębiorca zgłasza do firmy zajmującej się leasingiem pracowników, czyli do agencji pracy tymczasowej, chęć wypożyczenia pracownika. Określa stanowisko na jakie pracownik ma zostać oddelegowany, wymagane kwalifikacje, a agencja w krótkim czasie stawia do jego dyspozycji sprawdzonych pod tym względem swoich pracowników do prac krótko lub długoterminowych. Taki układ wymaga mniej formalności niż zawieranie umów o pracę na czas określony lub nieokreślony. Praca niniejsza ma na celu przedstawienie leasingu pracowników jako jednego z głównych instrumentów pozyskiwania pracowników na ściśle określony czas. Przedsiębiorstwa charakteryzujące się sezonowością działania w okresach wzmożonej produkcji cierpią na deficyt zasobów pracy. Utrzymywanie stałego zatrudnienia przez cały rok w takich firmach jest nieopłacalne i nieefektywne organizacyjnie i mija się z celem działalności jakim jest osiągnięcie jak największego zysku. Rozwiązaniem dla tych przedsiębiorstw jest właśnie wypożyczenie pracownika na okres potrzebny do realizacji zwiększonej produkcji.
Outsourcing as an instrument of winning over temporary human resources
Keywords: outsourcing; zarządzanie zasobami ludzkimi; outsourcing funkcji personalnej; leasing pracowniczy; forma pracy tymczasowej; Agencje Pracy Tymczasowej w Polsce; firma Randstad Tempservice