Analiza zarządzania podatkami i opłatami lokalnymi na przykładzie gminy Pleśna - Golonka, Kazimiera (My University, 2009)
Celem pracy jest próba oceny procesu zarządzania podatkami i opłatami lokalnymi w gminie Pleśna. W pracy zastosowano metodę analityczno – opisową z wykorzystaniem tabel i wykresów. Analizy dokonano za okres trzech lat : 2005r. –2007r. W pracy postawiono trzy hipotezy badawcze: 1.Podatki i opłaty lokalne stanowią jedno z głównych źródeł finansowania działalności i rozwoju gminy, 2.Kształtowanie polityki w zakresie podatków i opłat lokalnych wymaga indywidualnego podejścia i uwzględnienia szeregu czynników lokalnych, 3.Zarządzanie podatkami i opłatami lokalnymi przez samorządy terytorialne w dalszym ciągu nie jest w pełni usystematyzowane i nie podlega szczególnym procedurom i metodom. Praca składa się z czterech rozdziałów. Rozdział pierwszy ma charakter wprowadzający. W sposób teoretyczny przedstawia gminę jako podstawową jednostkę samorządu terytorialnego, jej umiejscowienie w systemie administracji publicznej, funkcje i strukturę. Rozdział drugi poświęcony jest charakterystyce gospodarki finansowej gminy. Wyjaśnia z jakich źródeł gmina czerpie środki finansowe, jak realizuje wydatki. Przedstawiono również zasady budżetowania działalności i kontrolę budżetową w gminie. Rozdział trzeci to szczegółowy opis podatków i opłat lokalnych, regulacje prawne w zakresie ich ustalania, pobierania, a także budżetowanie działalności gminy w tym zakresie. Rozdział czwarty a zarazem ostatni to charakterystyka gminy Pleśna, na przykładzie której przeprowadzono próbę oceny procesu zarządzania podatkami i opłatami lokalnymi. Dokonując analizy za okres trzech lat, tj.: 2005 -2007 struktury źródeł finansowania ze szczególnym wskazaniem źródeł własnych, którymi są m.in. podatki i opłaty lokalne, przedstawiono proces ustalania rodzajów i wysokości podatków i opłat, planowanie dochodów z wpływów podatkowych oraz proces windykacji należności.
Administering taxes and local fee analysis on the commune Pleśna
Keywords: gmina; budżet gminy; podatki i opłaty lokalne