Wycena firmy w sektorze ubezpieczeniowym na przykładzie spółki Fiat Ubezpieczenia S.A. - Brańska Aleksandra (My University, 2003)
Ostatnie lata to dla zakładów ubezpieczeń okres wzmożonych procesów restrukturyzacyjnych, łączenia i fuzji spółek na potrzeby których konieczne są wyceny ich wartości. Istnieje bogata literatura traktująca o wycenie zakładów produkcyjnych i usługowych, ale uboga dotycząca wyceny instytucji finansowych, szczególnie zakładów ubezpieczeń. Ponieważ wycena zakładów ubezpieczeniowych jest tematem nowym, nie istnieją w zasadzie ściśle określone standardy, a metodologia jest skąpa i wielu przypadkach pojmowana intuicyjnie. Niniejsza praca jest próbą przedstawienia procesu wyceny spółki ubezpieczeniowej Fiat Ubezpieczenia Majątkowe S.A., podania jej wartości oraz ocena przydatności wybranej metody do wyceny ubezpieczyciela. Celem opracowania jest identyfikacja modelu zdyskontowanych przepływów gotówkowych DCF, wskazania obszarów problemowych wynikających ze specyfiki Spółki oraz wyznaczenie jej przybliżonej wartości. Analiza metody przeprowadzona została pod kątem zdefiniowania i wyliczenia głównych elementów modelu, określenia czynników na niego wpływających i podania końcowej wartości. Zaprezentowano analizowaną spółkę pod kątem rodzaju i zakresu jej działalności oraz pozycji na tle konkurencji. Przedstawiono szeroką charakterystykę sektora ubezpieczeniowego w Polsce wraz scenariuszami jego rozwoju w najbliższych latach. Omówiono model oczekiwanych wyników finansowych z poświęceniem szczególnej uwagi analizie ogólnego i technicznego rachunków zysków i strat, bilansu oraz zestawienia kapitałów własnych. W celu przybliżenia sytuacji Spółki dokonano również analizy wskaźnikowej charakterystycznej dla ubezpieczycieli, która pokazała efektywność prowadzonej polityki finansowej. Omówiono sprawozdanie z przepływów pieniężnych oraz zaprezentowano prognozy sprzedaży i kosztów. Zaprezentowano konwersję modelu w konkretnej wartości. Przedstawiono prognozę wolnych przepływów gotówkowych a następnie oszacowano koszt kapitału za pomocą modelu wyceny dóbr kapitałowych CAPM. Zidentyfikowano poszczególne jego elementy oraz pokazano metodologię ich wyliczenia na podstawie spółki Fiat Ubezpieczenia Majątkowe S.A. , określono wartość rezydualną oraz podano przybliżoną wartość Spółki.
Keywords: finanse; ubezpieczenia; wycena; wynik finansowy; aktywa; pasywa; wycena ubezpieczyciela; prognoza przepływów FCF; CAPM; WACC; wartość rezydualna