Strategia i restrukturyzacja przedsiębiorstwa na przykładzie Poczty Polskiej S.A. - Hajduk, Henryk (My University, 2013)
Przedstawiona praca dyplomowa została przygotowana i poświęcona tematyce strategii rozwoju lidera rynku usług pocztowych Poczty Polskiej S.A. oraz przeprowadzanych zmian restrukturyzacyjnych od 2010 roku. W metodologii podmiotu ujęte zostały definicje, cele na podstawie wiedzy i doświadczenia mentorów i ekspertów świata nauki. Z uwagi na bardzo szerokie zagadnienie strategii i restrukturyzacji będących głównym źródłem pracy w ujęciu podstawowym wzięto pod uwagę dokonywane zmiany organizacyjne, zmiany strukturalne, zmiany kulturowe, zmiany zarządzania organizacją i zmiany uwarunkowane na klienta. Nowy wizerunek, korzystne inwestycje, wprowadzanie zarządzania procesowego i realizacja projektów strategicznych, cięcie kosztów, pełen monitoring działania, rozwój informatyczny, szybki przepływ informacji mają kluczowe znaczenie dla organizacji. Rozdział pierwszy poświęcony został strategii poprzez definicje, cele, genezę, paradoksy możliwe analizy czy kluczowe czynniki sukcesu. Rozdział drugi poświęcono trudnemu zagadnieniu restrukturyzacji. Tematyka szans i barier, wymiarów w dziedzinach funkcjonowania przedsiębiorstwa i ujęcie restrukturyzacji w Polsce dwie dekady wstecz. Trzeci rozdział w części empirycznej to szczegółowy wymiar przeprowadzonych badań. Hipoteza główna i hipotezy szczegółowe zawarte zostały we wstępie o następującym brzmieniu : Liberalizacja rynku usług pocztowych ma pozytywny wpływ na Pocztę Polską. Strategia zmiana, rozwój, rentowność, przeprowadzane zmiany restrukturyzacyjne w Poczcie Polskiej w turbulentnym otoczeniu i trwającym kryzysie gospodarczym, przy działającej konkurencji po uwolnieniu rynku usług pocztowych, pozytywnie wpływa na dokonywane zmiany. Poczta poszukuje nowych rozwiązań, szuka szans i nowych możliwości. Rozpoczyna permanentną walkę konkurencyjną na rynku. Badania przeprowadzono w oparciu o wywiad z pracownikami Regionów Infrastruktury, pytań w kwestionariuszu, którego wyniki umieszczone zostały w formie tabel i wykresów. Wykorzystano również informacje opublikowane przez UKE i GUS, wiedzę i dane Poczty Polskiej. W przypadku zastosowania badania statystyką nieparametryczną wykorzystano ankietę skierowaną do respondentów korzystających z usług poczty w Nowym Sączu. Z uwagi na tajemnicę przedsiębiorstwa nie wszystkie dane mogły być przedstawione w tej publikacji. Szczegółowe podsumowanie przeprowadzonych badań i wnioski do hipotezy głównej i hipotez szczegółowych znajduje się w zakończeniu pracy.

My thesis has been dedicated to the subject of the development of the postal service leader in Poland – Poczta Polska S.A Company. It also shows numerous structural changes in this company from 2010. The methodology of the objects contains definitions and aims set on the basis of knowledge and experiments of the scientific mentors and experts of great renown. Due to the broad subject matter of the strategy and restructuring, I focused on organizational, structural, cultural, administrative and branding changes. The new company’s image, beneficial investment, process management, implementation of strategic projects, costs’ reduction, full monitoring of company’s activity, information development and fast flow of information are key success factors for this company. The first chapter has been devoted to the strategy, its definition, aims, genesis, ponadoxes, possible analysis and key success factors. The second chapter has been devoted to the issue of restructuring – the theme of opportunities and barriers, business operations and the restructuring in Poland two decades back. The empirical part of the third chapter shows details of performed tests. The main hypothesis and the detailed hypotheses have been included in the introduction and they are: the liberalization of the post service’s market effects the Poczta Polska Company positively. The strategy, changes, development, profitability and restructuring changes in Poczta Polska – in the situation of turbulent environment, economic crisis, well – functioning competition and after the post service market’s liberation effects changes positively. Poczta Polska S.A. is searching for modern solutions, new chances and possibilities on market. It is starting a permanent competitive fight. Analyses were conducted according to questionnaires – their results are shown in the form of tables and diagrams. I also made use of information that were published by UKE and GUS as well as knowledge and data from Poczta Polska. In the case of unparametric statistics’ research, the questionnaire for Poczta Polska respondents was used. Because of commercial secrets of the company, it has impossible to make use of all data and publish it. There are a detailed summary and conclusions for the main hypothesis and detailed hypotheses at the end of my thesis.
Strategy and restructuring of a company - Poczta Polska S.A.
Keywords: usługi; jakość usług; Poczta Polska; restrukturyzacja; zmiany w firmie; service industry; quality of service; overhaul