Policjant jako funcjonariusz publiczny - Pasiut, Izabela (My University, 2011)
Sprawowanie funkcji publicznej wiąże się z realizacją określonych zadań w urzędzie, w ramach struktur władzy publicznej lub na innym stanowisku decyzyjnym w strukturze administracji publicznej. Celem opracowania jest omówienie roli policjanta jako funkcjonariusza publicznego oraz analiza działań podejmowanych przez niego w procesie stanowienia prawa. Z uwagi na charakter pracy przedstawiono jedynie zarys podjętego zagadnienia. Opisanie praw i obowiązków jakie pełni funkcjonariusz publiczny oraz policjant ma za zadanie udowodnić zależność obu wykonywanych funkcji. W pracy podjęto próbę przedstawienia całokształtu zagadnień związanych z funkcjonariuszem publicznym oraz rolą jaką pełni w polskim prawie karnym. Opisane zostały także organy o charakterze policyjnym, które są formacjami uzbrojonymi służącymi społeczeństwu poprzez ochronę bezpieczeństwa (np. Żandarmeria Wojskowa, Straż Graniczna). W pracy zostało wyjaśnione dlaczego funkcjonariusze publiczni podlegają szczególnej ochronie prawnej i z jaką odpowiedzialnością wiąże się nadanie takiego statusu. Opisano zagadnienia funkcjonowania Policji, jako jednego z najważniejszych podmiotów funkcjonowania państwa. Ukazana została realizacja zadań ustawowych, jak i czynności operacyjno-rozpoznawczych. Przedstawiono specyfikę Policji państwowej oraz prawne aspekty wykonywania zadań w zakresie bezpieczeństwa i porządku publicznego. Opisane zostało usytuowanie policjanta w przepisach prawa polskiego oraz etyczne aspekty pracy w Policji. Praca porusza kwestie odpowiedzialności dyscyplinarnej funkcjonariusza, warunki pracy, które nie jednokrotnie ukazują niebezpieczeństwo wykonywania owej funkcji. Ukazane zostały również prawne aspekty zjawiska korupcji w polskiej policji oraz formy zwalczania tego typu patologii.
Police officer as a public official.
Keywords: funkcjonariusz publiczny; prawo; policja