Działania promocyjne Telekomunikacji Polskiej S.A. na tle konkurencji. Wybrane zagadnienia - Kostrzewa Sebastian (My University, 2007)
Reklama jest wszelką płatną formą nieosobowego przedstawiania i popierania produktów, usług oraz idei przez określonego nadawcę. Uważana jest za najistotniejszy i najbardziej rozpowszechniony składnik promocji. Poglądy na reklamę podlegają ciągłym zmianom. O ile w latach pięćdziesiątych pojmowano reklamę jako czynnik towarzyszący aktowi kupna – sprzedaży, o tyle począwszy od lat sześćdziesiątych reklama jawi się jako zjawisko kompleksowe, pełniące rozliczne funkcje informacyjne, perswazyjne, komunikacyjne i kulturotwórcze. Reklama rozpowszechnia zarówno produkt, wiedzę o instytucjach, jak i sposób życia. We współczesnym świecie jest nieodłącznym elementem życia wielkich metropolii. Występuje na pograniczu ekonomi, sztuki i kultury. Towarzyszy kwiększości przestrzennych relacji człowieka z otoczeniem. Plakat, neon, wystawa, hasło to fragmenty pejzażu współczesnych miast, które bez reklam są jak martwe. Niektóre pojęciami potocznymi oddziałują nie tylko na świadomość wzrokową, ale i na zasób leksykalny współczesnych ludzi. Reklama wykorzystuje różne sposoby docierania do odbiorcy. Celem pracy jest ukazanie, w jaki sposób, za pomocą jakich form i środków komunikowania, reklama wpływa na decyzje nabywców i postępowanie konsumentów na rynku, czyli jaki maksymalnie wpływ może wywierać reklama na rynek docelowy, w dobie postępującej liberalizacji rynkowej, a także silnie rozwijającej się konkurencji. Za skuteczne uważa się takie działania reklamowe, które w jakimś stopniu prowadzą do skutku zamierzonego jako cel, tzn., które umożliwiają lub ułatwiają jego osiągnięcie, bądź też powodują jego osiągnięcie, całkowite lub częściowe.
The promotive working of TP S.A. on background of competition. The chosen questions
Keywords: promocja; marketing-mix; komunikacja przedsiębiorstwa z rynkiem; reklama; formy reklamy; skuteczność i efektywność reklamy; modele ekonometryczne; Telekomunikacja Polska S.A.