Konsekwencje swobodnego przepływu towarów między Polską a Unią Europejską - Piech Sebastian (My University, 2003)
Zakończenie negocjacji o członkostwo Polski w UE jest ukoronowaniem wieloletniego wysiłku polskiego społeczeństwa na rzecz integracji Polski z Unią Europejską. Jest symbolem powrotu Polski do europejskich korzeni oraz zajęcia należnego jej miejsca wśród narodów Europy. Przystępując do Unii Europejskiej Polska zyskuje przede wszystkim znaczne wzmocnienie swej pozycji politycznej i gospodarczej oraz możliwość bezpośredniego wpływu na kształtowanie wspólnotowych polityk. Dzięki przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej, Polscy przedsiębiorcy uzyskają dobre warunki włączenia się do jednolitego rynku UE - otrzymają szansę rozwoju i poprawy konkurencyjności. Celem pracy jest prezentacja konsekwencji swobodnego przepływu towarów między Polską a Unią Europejską. Przedstawiono Układ Europejski i ocenę funkcjonowania jego części handlowej jako wstęp do dokonania prognozy przyszłych konsekwencji pełnego uczestnictwa Polski w swobodnym przepływie towarów. Zaprezentowano ostateczne wyniki negocjacji w obszarach związanych ze swobodnym przepływem towarów oraz dokonano analizy przewidywanych konsekwencji ekonomiczno-społecznych swobodnego przepływu towarów po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej.
Keywords: integracja Polski z Unią Europejską; swobodny przepływ towarów; Układ Europejski; umowa przejściowa; rolnictwo; rybołówstwo; wspólna polityka handlowa; instrumenty polityki handlowej; unia celna