Kształtowanie się dochodów budżetu jednostki samorządu terytorialnego na przykładzie gminy Chełmiec w latach 2010-2013 - Gierałt, Adrian (My University, 2015)
Celem prezentowanej pracy jest przedstawienie oraz analiza dochodów gminy Chełmiec na przestrzeni lat 2010 – 2013. Praca liczy cztery rozdziały. Opisują one gminę w systemie samorządu terytorialnego, gospodarkę finansową gminy, charakterystykę gminy Chełmiec oraz analizę dochodów gminy Chełmiec w latach 2010 - 2013. Analiza została przeprowadzona głównie na podstawie danych Głównego Urzędu Statystycznego. W badaniu odnotowano wzrost dochodów. W badanym okresie największy wpływ do budżetu gmina Chełmiec miała z tytułu subwencji ogólnej. Na drugim miejscu znalazły się dochody z tytułu dochodów własnych, na kolejnym z tytułu dotacji celowych.

The aim of this paper is to present and analyze the revenue for the administrative district of Chełmiec between 2010 and 2013. This thesis consists of four chapters which describe Chemiec as the administrative district in the first place, its finances, the characteristics of the Chemiec district and finally the analysis of its sources of revenue between the years 2010 and 2013. The analysis has been based on the data taken from the Central Statistical Office in Poland. During the inland revenue research a substantial rise in the revenue has been noticed. This was mainly caused by general subventions. Local general revenues and individual grants have influenced the Chełmiec budget in the second and third place.
The analysis of Local Government Revenues over the years 2010 - 2013. The case of the administrative district of Chełmiec
Keywords: gmina; budżet gminy; dochody własne; subwencja; dotacje; administrative district; local government budget; local general revenue; subventions; grants