Projekt Strategicznej Karty Wyników jako instrumentu wdrażania strategii w Banku Millennium S.A. - Pierzchała, Tomasz (My University, 2011)
Głównym przedmiotem zainteresowania niniejszej pracy magisterskiej jest wdrażanie strategii organizacji za pomocą Strategicznej Karty Wyników. Praca ta zawiera projekt Strategicznej Karty Wyników przygotowany dla Banku Millennium S.A. Skonstruowana karta zawiera 16 mierników celów strategicznych rozmieszczonych w czterech perspektywach: finansowej, klienta, procesów wewnętrznych oraz rozwoju. Ponadto uwzględniono w projekcie cele szczegółowe oraz inicjatywy konieczne do podjęcia, aby zrealizować obrane cele. Projekt Strategicznej Karty Wyników kończy szereg wniosków oraz zaleceń dotyczących wdrażania zaproponowanego rozwiązania. Kontekst teoretyczny naświetlający problematykę związaną z wdrażaniem strategii oraz stosowaniem Strategicznej Karty Wyników został ukazany w dwóch pierwszych rozdziałach pracy. Rozdział trzeci zawiera analizę sytuacji Banku Millennium oraz jego otoczenia, na podstawie której w rozdziale ostatnim skonstruowano Strategiczną Kartę Wyników.

The main object of this study is an implementation of organizational strategy by means of Balanced Scorecard. In this study the project of Balance Scorecard for Bank Millennium S.A. is presented. The prepared Balance Scorecard consists of 16 measures of strategic objectives within four perspectives: financial, customer, internal business processes and development. Moreover the project consists of detailed objectives and initiatives necessary to undertake in order to realize set goals. At the end of the project a number of conclusions and recommendations regarding implementation of proposed solution are presented. The theory context regarding the strategy implementation and use of Balance Scorecard was included in first two chapters of this study. The third chapter of this study includes situation analysis of Bank Millennium S.A and its surrounding, on the base of which the Balance Scorecard was prepared and presented in the last chapter.
The Project of Balanced Scorecard as an Instrument for Strategy Implementation in Bank Millennium S.A.
Keywords: strategia; zarządzanie strategiczne; wdrażanie strategii organizacji; Strategiczna Karta Wyników; mierniki realizacji strategii; strategy; strategic management; implementation of organizational strategy; Balanced Scorecard; measures for realization of strategy