Współpraca energetyczna Rosji i Niemiec w oparciu o handel ropą naftową i gazem ziemnym - Zabiega Łukasz (My University, 2006)
Ceny takich surowców, jak ropa naftowa czy gaz wpływają na gospodarki oraz rynki finansowe całego świata. Popyt na energie elektryczną, gaz czy ropę stale wzrasta w skali światowej, a coraz nowe obszary i rynki zwiększają nań swoje potrzeby, co determinuje umowy handlowe i współpracę polityczną państw. Celem niniejszej pracy jest wskazanie stopnia istotności procesów gospodarczych oraz politycznych, zachodzących w obrębie współpracy energetycznej Rosji i Niemiec. Tezą, która wspierałaby ten cel jest stwierdzenie, iż obecna współpraca energetyczna pomiędzy Moskwą a Berlinem znacznie wpływa na kształt geopolityki całego regionu, a jej prognozowany przyszły kierunek zmienia sytuację ekonomiczno- polityczną sąsiadujących państw oraz na nowo formuje strukturę polityki energetycznej na linii Rosja - Unia Europejska.
The energetic cooperation between Russia and Germany based on trade of crude oil and gas
Keywords: politologia; polityka; współpraca energetyczna; Rosja-Niemcy; Rosja-Unia Europejska