Wybrane aspekty motywowania pracowników na przykładzie Ośrodka Badawczo-Rozwojowego w Tarnowie - Ciurej, Katarzyna (My University, 2010)
Praktycy i teoretycy zarządzania dawno stwierdzili, że nie da się osiągnąć celów organizacji bez trwałego zaangażowania się jej członków w organizację, czyli bez motywacji pracowników. Celem pracy jest przedstawienie wybranych aspektów motywowania pracowników, elementów bez których obecnie nie można sobie wyobrazić dobrego funkcjonowania każdego przedsiębiorstwa na rynku. Celem pracy jest też przedstawienie praktycznych sposobów, systemów i instrumentów motywowania do pracy pracowników Ośrodka Badawczo-Rozwojowego S.A. Praca składa się z czterech rozdziałów. Pierwszy rozdział zawiera ogólną charakterystykę motywacji oraz ogólne i szczegółowe modele motywacji, zgodnie z twierdzeniami najpopularniejszych teoretyków. W drugim rozdziale przedstawiono teorie motywacji, opierając się na najwybitniejszych teoretykach. Rozdział trzeci dotyczy instrumentów i środków stosowanych w procesie motywacji. Zawarte tu zostały najważniejsze zasady motywowania pracowników. W rozdziale czwartym omówiono system motywacji pracowników stosowany w Ośrodku Badawczo-Rozwojowym S.A. Dla potrzeb pracy sporządzono ankietę, która posłużyła jako narzędzie w badaniu, jakie elementy systemów motywowania stosowane są w firmie OBR, a także które spośród nich są najskuteczniejsze z punktu widzenia pracowników. Respondentami ankiety byli pracownicy ośrodka. Zaprezentowane wyniki badań są dowodem na to, iż chcąc skutecznie zachęcać ludzi do pracy nie można traktować ich marginalnie. Wypracowanie skutecznego systemu motywacyjnego jest w zasadzie nie kończącym się procesem. Istotnym elementem tego systemu jest informowanie pracowników.
Selected aspects of employees motivation system on the example of Center of Research and Development in Tarnów
Keywords: motywowanie pracowników; motywacje pozapłacowe; motywacje płacowe; motywacja do pracy; system motywacyjny organizacji