Metody oceny zdolności kredytowej podmiotów gospodarczych w banku komercyjnym - Mężyk Elżbieta (My University, 2006)
Niniejsza praca ma na celu przedstawienie metod stosowanych przez banki komercyjne do oceny zdolności kredytowej podmiotów gospodarczych. Aby pełniej je pokazać wykorzystano metody analizy zdolności kredytowej stosowane w Banku Polskiej Spółdzielczości S.A. do oceny podmiotu gospodarczego, który ze względu na ochronę danych, nazwano Firmą X. W procesie tej analizy wykorzystano dwa rodzaje porównań - porównania wewnętrzne i porównana zewnętrzne. W pracy scharakteryzowano polski system bankowy, kredyty bankowe jako główne źródło finansowania działalności gospodarczej podmiotów gospodarczych, procedury z nimi związane oraz ryzyko kredytowe, metody jego ograniczania oraz zarządzanie nim w banku komercyjnym. Przedstawiono informacje na temat zdolności kredytowej, źródeł informacji potrzebnych do jej analizy, a także charakterystykę metod (modeli) stosowanych przez banki do jej oceny. Pokazano też różnicę między zdolnością kredytową a ryzykiem kredytowym. Dokonano prezentacji Banku Polskiej Spółdzielczości S.A., jego oferty kredytowej dla podmiotów gospodarczych i metod stosowanych w nim do oceny ich zdolności kredytowej. Opisano metody stosowane w BPS S.A. do oceny zdolności kredytowej Firmy X. Ocena ta została przeprowadzona w oparciu o sprawozdania finansowe takie jak: bilans, rachunek zysków i strat oraz rachunek przepływów pieniężnych i inne dokumenty uzyskane w BPS S.A.. W ramach oceny czynników obiektywnych (mierzalnych), dokonana została analiza w/w sprawozdań, a także obliczone wskaźniki finansowe. Do analizy czynników subiektywnych została wykorzystana analiza SWOT. Przeprowadzono także ekonomiczną ocenę inwestycji, na której finansowanie jest zaciągany kredyt. W końcowej fazie oceny zdolności kredytowej Firmy X, aby móc zakwalifikować analizowaną firmę do określonej grupy zdolności kredytowej (i ryzyka kredytowego), zastosowano metodę punktową.
Commercial bank methods of credit rating assessments of commercial entities
Keywords: bankowość; banki komercyjne; kredyty gospodarcze; ryzyko kredytowe; zdolność kredytowa; metody oceny zdolności kredytowej