Reklama części samochodowych w Internecie na przykładzie Inter Cars S.A. i Fota oraz jej wpływ na decyzje konsumenckie - Hyclak, Henryk (My University, 2010)
Celem pracy oraz jej części badawczej jest przedstawienie sposobów dotarcia do klienta z wykorzystaniem techniki komputerowej, ze szczególnym uwzględnieniem strategii i reklamy internetowej oraz określenie dostępności części samochodowych w Internecie. Niniejsza praca o charakterze jakościowo – ilościowym, składa się z czterech rozdziałów. Pierwszy rozdział stanowi wprowadzenie do zagadnień komunikacji społecznej. Przedstawiono w nim rozwój i uwarunkowania komunikacji społecznej na przykładzie wybranych modeli. W drugim rozdziale przedstawiono zagadnienia związane z komunikacją marketingową w Internecie. Natomiast trzeci rozdział poświęcony jest reklamie internetowej. Zawiera opis podstawowych funkcji i celów reklamy internetowej, jej wpływ na podejmowanie decyzji konsumenckich oraz psychologiczne aspekty perswazji stosowanej w reklamie internetowej w kontekście: reklama internetowa - skuteczne narzędzie perswazji. Rozdział czwarty podejmuje zagadnienia metodologiczne oraz zawiera analizę problemu badawczego, a także prezentuje na tej podstawie cele i hipotezy badawcze. Po zebraniu danych przeprowadzona została krótka analiza wyników badań oraz weryfikacja hipotez. Reklama w wyszukiwarkach internetowych, popularnie nazywana pozycjonowaniem stron internetowych lub pozycjonowaniem stron WWW, polega na promowaniu strony, co objawia się poprzez wysoką pozycję w wyszukiwarce. Promowanie się w wyszukiwarkach internetowych jest obecnie najskuteczniejszym sposobem reklamy w Internecie.
Car parts advertising on the internet at the company's example and its influence on consumer's decisions
Keywords: komunikowanie marketingowe; komunikowanie społeczne; marketing internetowy; reklama w internecie; rynek samochodowy