Wynik finansowy jednostki gospodarczej w rozliczeniu podatku dochodowego na przykładzie firmy X - Tyka Beata (My University, 2004)
Celem pracy jest wyjaśnienie przyczyn, które powodują, iż podstawa opodatkowania podatkiem dochodowym nie jest równa wynikowi bilansowemu brutto. Wyjaśniono pojęcia wyniku finansowego, przedstawiono czynniki, jakie go kształtują oraz jego obowiązkowe obciążenia. Zaprezentowano metody obliczania wyniku finansowego oraz metody jego prezentacji w rachunkowości. Opisano system podatkowy w Polsce oraz podatkowe przychody i koszty uzyskania. Dokonano porównań „księgowych” kategorii wynikowych z kategoriami „podatkowymi”, zwracając uwagę na charakter występujących między nimi różnic, na sposób ich ewidencji oraz konsekwencje występowania.
Keywords: finanse; bilans; podatek dochodowy; wynik finansowy; rachunkowość; przychody; metody obliczania wyniku finansowego; przedsiębiorstwa