Ewolucja podatku dochodowego od osób fizycznych w Polsce na przykładzie Drugiego Urzędu Skarbowego w Tarnowie - Żurowska, Renata (My University, 2009)
Wszyscy osiągamy dochody, jedni z tytułu pracy najemnej, inni z prowadzenia działalności gospodarczej, jeszcze inni z wynajmu lub dzierżawy, a także ze sprzedaży wcześniej zakupionych dóbr lub posiadanych praw, i wszyscy z tego tytułu płacimy podatek. Wysokość podatku uzależniona jest od osiągniętych przez nas dochodów, podatek ten związany jest z czerpaniem przez nas korzyści materialnych z wykonywanej pracy lub z posiadanego majątku, podatek ten obowiązuje zarówno bogatych jak i biedniejszych i nazywa się podatkiem dochodowym od osób fizycznych. Celem niniejszej pracy jest zaprezentowanie i omówienie zagadnień związanych z ewolucją podatku dochodowego od osób fizycznych w Polsce, na przykładzie Drugiego Urzędu Skarbowego w Tarnowie. Całość materiału została zawarta w trzech rozdziałach. W rozdziale pierwszym scharakteryzowano cechy podatku, omówiono podstawowe zasady podatkowe i klasyfikację podatków w Polsce, jak również elementy konstrukcji podatku dochodowego od osób fizycznych. Ponadto przedstawiono zarys historyczny rozwoju podatku dochodowego na świecie i w Polsce. Drugi rozdział nawiązuje do genezy wprowadzenia podatku dochodowego od osób fizycznych oraz źródeł przychodów w tym podatku, metod liczenia kosztów uzyskania jak również przedstawiono ewolucję ulg podatkowych i zasady rozliczania podatku dochodowego od osób fizycznych. W rozdziale trzecim dokonano ogólnej charakterystyki Drugiego Urzędu Skarbowego w Tarnowie, przedstawiono podatek dochodowy w świetle innych dochodów budżetowych oraz scharakteryzowano podatników podatku dochodowego od osób fizycznych za lata 2005 –2007.
An evolution of personal income tax as exemplified by The Second Tax Office in Tarnow
Keywords: podatek dochodowy od osób fizycznych; Polska; Drugi Urząd Skarbowy w Tarnowie