Możliwości rozwoju przedsiębiorstwa turystycznego na przykładzie biura podróży „TRIP” - Łużny, Dawid (My University, 2010)
Celem pracy jest zaprezentowanie i próbna analiza rozwoju Biura Podróży „TRIP” w Zakopanem oraz wynikających z niej perspektyw rozwoju i przyszłych planów działania przedsiębiorstwa. Praca składa się z pięciu rozdziałów natomiast analiza działań firmy oparta jest na danych empirycznych pochodzących zarówno ze źródeł własnych jak i zewnętrznych. W pierwszym rozdziale przedstawiono historię i przyczyny rozwoju turystyki w Polsce i na świecie. W drugim rozdziale podano definicję sektora małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP) opartą na kryteriach: ilościowych, jakościowych i mieszanych. Następnie przedstawiono i wyjaśniono podstawowe klasyfikacje sektora MŚP oraz główne dziedziny działania i źródła jego finansowania. Rozdział trzeci zawiera założenia metodologiczne pracy oraz prezentuje cel jak i zakres przeprowadzonego badania. Omówiono tutaj analizę SPACE, diagnozę potencjału rozwojowego POS, a także model stopniowego rozwoju firmy M. Scotta i R. Bruce’ a. W ramach czwartego rozdziału, dokonano opisu przypadku (case study) biura podróży „TRIP”. Przedstawiono długoletnią historię biura, jego genezę, strukturę i rozwój firmy turystycznej, jakie dokonywały się w minionych latach, na przykładzie największego przedsiębiorstwa tego typu na terenie Powiatu Tatrzańskiego – Biura Podróży „TRIP” Spółka Jawna. W rozdziale piątym przedstawiono perspektywy rozwoju Biura Podróży „TRIP”, dokonano analizy pozycji strategicznej zgodnie z metodą SPACE, wykonano diagnozę fazy rozwoju przedsiębiorstwa w oparciu o model stopniowego rozwoju firmy Scotta i Bruce’ a oraz przeprowadzono diagnozę potencjału wzrostowego firmy, na podstawie analizy czynników z grup Przedsiębiorca – Organizacja - Strategia (kombinacja POS). Biuro Podróży TRIP w okresie swojej siedemnastoletniej działalności wielokrotnie modyfikowało swoją ofertę i system organizacji. W czasie najsilniejszych przemian ustrojowych w Polsce, firma borykała się z bardzo poważnymi trudnościami, które zagrażały jej dalszemu funkcjonowaniu. Spółka podjęła jednak próbę przetrwania oraz dostosowania do zmieniającej się rzeczywistości.
Development opportunities of tourist enterprise based on travel agency "TRIP"
Keywords: Biuro Podróży „TRIP”; przedsiębiorstwo; turystyka; rozwój turystyki; małe i średnie przedsiębiorstwa; analiza SPACE