Analiza uciążliwości w pracy dydaktyczno pedagogicznej na przykładzie zespołu szkół w Tworkowej - Zając, Joanna (My University, 2013)
Większość społeczeństwa nie uznaje profesji nauczycielskiej za zbyt męczącą. Pedagogom zarzuca się zbyt dużo czasu wolnego, za duże pensje, brak szkodliwości zawodowej. Niniejsza praca pokazuje tę drugą stronę, która nie jest zauważana. Praca nauczyciela w rzeczywistości jest męcząca i wyczerpująca. Nauczyciele obarczeni są wielkim ciężarem jakim jest pomoc rodzicom w przekazaniu młodemu pokoleniu odpowiednich wzorców zachowań, ideałów oraz wiedzy. Poruszana tematyka głównie dotyczy uciążliwości występujących w pracy nauczycieli. Opracowanie uwzględnia uciążliwości oraz ich wpływ na zdrowie, przedstawiony jest również system ochrony zdrowia pracujących. Praca została napisana w oparciu o dostępną literaturę oraz źródła internetowe. Materiałem empirycznym były także informacje źródłowe i dane statystyczne uzyskane w Zespole Szkół w Tworkowej.
Analysis of burdens in pedagogical and didactic work illustrated with an example of School Complex in Tworkow
Keywords: zawód nauczyciel; bariery; ochrona zdrowia