Porównanie atrakcyjności Giełd Papierów Wartościowych w Europie Środkowo - Wschodniej - Pawlik Szymon (My University, 2006)
Celem niniejszej pracy jest porównanie atrakcyjności Giełd Papierów Wartościowych w Europie Środkowo – Wschodniej. Analizę atrakcyjności giełd Europy Środkowo - Wschodniej autor podzielił na dwie części. W pierwszym etapie porównania atrakcyjności giełd papierów wartościowych scharakteryzował właściwości poszczególnych giełd w Polsce, Czechach, Węgrzech oraz na Słowacji. W drugiej części autor porównał cechy omawianych giełd zestawione w pierwszej części pracy oraz zawarł wnioski wyciągane z porównań analizowanych cech giełd. Według autora taki podział pracy pozwolił na uwidocznienie różnic pomiędzy opisywanymi giełdami papierów wartościowych oraz na porównanie atrakcyjności poszczególnych giełd papierów wartościowych.
Attractiveness of investment decisions on stock exchanges in Central and Eastern Europe - a comparative analysis
Keywords: Giełda Papierów Wartościowych; Europa Środkowo – Wschodnia; WIG; inwestor; indeks giełdowy