Samorząd terytorialny i jego działalność inwestycyjna na przykładzie gminy Grybów - Basta, Małgorzata (My University, 2013)
Celem pracy jest ocena gospodarki budżetowej oraz działalności inwestycyjnej jednostki samorządu terytorialnego na podstawie sprawozdań z wykonania budżetu, strategii oraz planu rozwoju lokalnego. Podmiotem badania będzie gmina Grybów, a zakres badania będzie dotyczył kształtowania się sytuacji finansowej i inwestycyjnej tej gminy w latach 2009 - 2012. Głównym celem funkcjonowania jednostki samorządu terytorialnego jest podjęcie decyzji o źródłach finansowania inwestycji. Dzieje się tak zważywszy na fakt, iż jej działalność inwestycyjna jest ważnym narzędziem wypełniania zadań i obowiązków. W Polsce oraz w krajach Unii Europejskiej spotkać można różne formy finansowania inwestycji realizowanych przez samorządy. Pozytywnie należy ocenić sytuację finansową analizowanej gminy. Płynność finansowa została w niej całkowicie zachowana, zadłużenie nie występuje, a przeważające lata z nadwyżką finansową są zjawiskiem jak najbardziej pożądanym. Gmina ta stara się rozwijać bez dodatkowych kredytów. Takie planowanie pozwala uniknąć dodatkowych wydatków, które byłyby przeznaczane na obsługę zadłużenia. Środki te wobec tego można wykorzystać na inne ważne cele. Jest to także przejawem dobrego zarządzania finansami. Ma to również korzystny wpływ na rozwój i realizowanie nowych, a także większych inwestycji, nie tylko ze środków własnych ale i przy pomocy dotacji, subwencji zarówno z Unii Europejskiej jak i z budżetu państwa.
Territorial self-government and its investment activity on the example of community Grybów
Keywords: budżet gminy; jednostki samorządu terytorialnego; rozwój lokalny; źródła finansowania; samorząd terytorialny; gmina; finansowanie inwestycji w gminie