Projektowanie wniosku o wsparcie z unijnych funduszy strukturalnych na przykładzie gminy Dębica - Jarosz, Mirosław (My University, 2009)
Celem pracy jest przedstawienie możliwości skorzystania z funduszy strukturalnych do realizacji inwestycji drogowych w obrębie gminy Dębica. Ponadto praca obejmuje problematykę dotyczącą opracowania i zaprojektowania wniosku o wsparcie z unijnych funduszy strukturalnych na podstawie przygotowanego studium wykonalności. Niniejsza praca oparta została na danych literaturowych, aktach prawnych, materiałach zgromadzonych, raportach oraz danych pochodzących z Internetu. Omawiana w niniejszej pracy gmina Dębica posiada już pewne doświadczenie w realizacji tego typu przedsięwzięć, co widać zarówno w ilości wniosków składanych przez ww. gminę, jak również w kwotach uzyskiwanego dofinansowania, które z roku na rok jest większe. Nie oznacza to jednak, że pozyskiwanie środków z funduszy strukturalnych jest proste, choć z pewnością tworzenie kolejnych nie wydaje się już takie skomplikowane. Ogromne znaczenie ma wkład osób ubiegających się o dotację, w postaci wiedzy, doświadczenia i czasu. Niebagatelne znaczenie ma organizacja zespołu, który opracuje dobrze przemyślany projekt, zgodny w swej koncepcji z polityką regionalną UE, ale także zespołu, który ten projekt zrealizuje. Projektowanie wniosku polega na przygotowaniu pełnej dokumentacji aplikacyjnej, czyli studium wykonalności lub biznes planu, wniosku i innych wymaganych załączników. Projektodawcy muszą wskazać, jakie cele zamierzają osiągnąć poprzez realizację konkretnej inwestycji, jakie są źródła jej finansowania oraz wskazać potencjał finansowy, techniczny i merytoryczny.
Designing a petition for the additional financing from the Structural Funds of the UE on the basis of the Debica Commune
Keywords: fundusze unijne; fundusze strukturalne; polityka spójności; samorząd terytorialny; gmina; planowanie projektu; polityka regionalna UE