Możliwości prognozowania trendu i mniejszych ruchów cenowych na rynku walutowym, za pomocą podstawowych wskaźników analizy technicznej i fundamentalnej, na przykładzie pary GBP/USD - Trajer, Marcin (My University, 2009)
Praca niniejsza ma na celu przedstawienie rynku walutowego jako części współczesnego rynku finansowego, a także jego genezy oraz najbardziej popularnych wskaźników analizy technicznej i fundamentalnej. Przedmiotem badań w niniejszej pracy jest analiza możliwości prognozowania i diagnozowania trendów cenowych oraz mniejszych ruchów w obrębie dnia, za pomocą obu wspomnianych typów analiz, na przykładzie pary walutowej Funta Brytyjskiego i Dolara Amerykańskiego.
Trend and intraday price movements forecasting using basic technical and fundamental indicators, with GBP/USD currency pair as an example
Keywords: rynek walutowy; analiza techniczna; analiza fundamentalna