Pomoc publiczna jako narzędzie rozwoju przedsiębiorczości w Nowym Sączu - Śliwińska Róża (My University, 2007)
Pomoc publiczna o charakterze prorozwojowym długo nie mogła w pełni zaistnieć. Wynikało to z faktu, iż w związku ze zmianami zachodzącymi w gospodarce, wiele gałęzi przemysłu nie było w stanie samodzielnie poradzić sobie w nowej rzeczywistości gospodarczej, dlatego wymagały pomocy ze strony państwa. Nie było to jednak najlepsze rozwiązanie, gdyż nadmierna interwencja państwa zamiast stymulować pożądane zmiany, dała odwrotny skutek, tzn. uzależniła istnienie niektórych gałęzi od pomocy ze strony państwa. Taki stan nie jest jednak pożądany, dlatego wskazane jest jak najefektywniejsze wykorzystanie wyjątków od ogólnego zakazu stosowania pomocy publicznej w kierunku polityki prorozwojowej. Generalnie wielkość udzielanej pomocy sukcesywnie maleje, zarówno we Wspólnocie, jak i w Polsce. Jest to efekt restrykcyjnych warunków określających jej dopuszczalność. Mniejszy interwencjonizm państwa nie oznacza jednak docelowej rezygnacji z instrumentu, jakim jest pomoc publiczna. Takie rozwiązanie nie byłoby korzystne, gdyż stosowanie pomocy publicznej nie tylko pomaga w rozwiązywaniu problemów gospodarczych, ale również stymuluje pożądane zmiany czy też wspomaga rozwój przyszłościowych dziedzin. Biorąc powyższe pod uwagę stwierdzić należy, iż celem pracy jest prezentacja istoty i zakresu pomocy publicznej za szczególnym uwzględnieniem Nowego Sącza oraz przybliżenie form w jakich wsparcie jest udzielane.
The public assistance as the device for enterprise development in Nowy Sącz
Keywords: rozwój przedsiębiorczości; bariery rozwoju przedsiębiorczości; interwencjonizm państwowy, a pomoc publiczna; finansowe oddziaływanie państwa; pomoc publiczna; pomoc regionalna; pomoc sektorowa; systemowe uwarunkowaniaa pomocy publicznej; jednostki samorządu terytorialnego; analiza i ocena pomocy publicznej w Nowym Sączu